Kulak tüpü, ameliyatla kulak zarının içerisine yerleştirilen içi boş silindir bir aparattır. Tüp yerleştirilmesi sonucunda elde edilen açıklık orta kulak için bir drenaj görevi görür ve orta kulağa hava akışı sağlayarak arkasında sıvı birikmesini engeller. Kulak tüpü genellikle metalden ya da plastikten yapılmaktadır. Kulak tüpü uygulaması genellikle kulak zarı ardında kronik olarak sıvı biriken çocuklara uygulanmaktadır.
Bu durumun ilerlemesi duyma kaybına yol açabilir ve konuşma bozukluğuna neden olabilir. Sıklıkla kulak enfeksiyonu olan çocuklara da kulak tüpü yerleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Kulak tüplerinin büyük bir kısmı genellikle 9 - 18 ay içerisinde düşer ve tüpün yerleştirildiği boşluk iyileşerek kapanır. Bazı durumlarda tüpün alınması ve boşluğun ameliyatla kapatılması da gerekebilmektedir.
Uygulama Nasıl Gerçekleştirilir?
Kulak tüpü yerleştirme işlemi genel anestezi ile yapılmaktadır. Yetişkinlerde duruma göre lokal anestezi uygulaması da gerçekleştirilebilir. Ameliyat esnasında kulak zarına küçük bir kesi açılır ve bu kesiden orta kulakta biriken sıvı alınır. Kulak tüpü, kulak zarına yapılan kesiden yerleştirilir ve bu şekilde zaman içerisinde biriken sıvının dışarı atılması sağlanır. Kişilere daha önce bu işlemin yapılması durumunda bazen adenoidektomi uygulanabilmektedir.
Adenoidler ağız tavanının üstünde ve burnun arkasında yer alan dokulardır. Bu dokular bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve vücudu virüslere ya da bakterilere karşı korur. Adenoidlerin alınması ileride kulak tüpü uygulamasının tekrarlanmasını önüne geçmektedir. Kulak tüpü yerleştirme ameliyat oldukça kolaydır ve toplamda 15 dakika kadar sürmektedir. Hastalar ameliyattan sonra aynı gün taburcu edilir.
Kulak Tüpü Uygulaması Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrasında hastaların genellikle antibiyotik içeren kulak damlası kullanması gerekmektedir. Ayrıca yüzme ya da duş alma gibi aktivitelerde de kişilerin kulak tıkacı takması zorunludur. Ameliyattan sonra ilk birkaç ayda çeşitli kontroller yapılır.
Bu kontrollerde tüplerin durumu ve işlevi takip edilir. Hastalara duyma testi de gerçekleştirilebilir. Kulak zarı zaman içerisinde iyileşerek kulak tüpü etrafına kapanır ve bu şekilde tüpü yerine sabitler. Kulak tüpünün 9 - 18 ay arasında düşmesi beklenmektedir. İki yıl içerisinde tüpün düşmediği durumlarda ise tüp ameliyatla alınmaktadır.