Doğuştan İşitme Kaybı Tedavisi Koklear İmplant Cerrahisi
Koklear implant, duymayı sağlayan koklear sinirini elektriksel olarak uyaran küçük, elektronik cihazdır. Cihaz koklear implant ameliyatı ile yerleştirilmektedir. Bu cihazın vücudun içinde ve dışında p..

Devamını Oku ->

Sizi Arayalım Formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede size dönüş yapacağız.

Koklear implant, duymayı sağlayan koklear sinirini elektriksel olarak uyaran küçük, elektronik cihazdır. Cihaz koklear implant ameliyatı ile yerleştirilmektedir. Bu cihazın vücudun içinde ve dışında parçaları bulunmaktadır. Dışında yer alan parçalar kulağın arka tarafında bulunan ve içerisinde sesleri alan bir mikrofon yer almaktadır.

Mikrofonla algılanan sesler implantın iç kısmına iletilir. İmplantın iç kısmı cildin altına yerleştirilir. İnce bir kablo ve küçük elektrotlar kokleaya yerleştirilmektedir. Kablo sinyali koklear sinire ulaştırır. Ses bilgisi buradan da beyne giderek duyma yetisini tetikler. Bu şekilde duyma normal duyma duyusundan daha farklı şekilde gerçekleşir.

Koklear İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İmplantın yerleştirilmesi yaklaşık 2 - 4 saat arasında sürmektedir. Tüm işlem genel anestezi altında gerçekleştirilir. İlk olarak kulağın arka tarafına kesi açılarak mastoid kemiğe ulaşılır. Yüz sinirleri belirlendikten sonra aralarındaki açıklıktan kokleaya erişilir. İmplantın elektrotları buradan direkt olarak kokleaya yerleştirilmektedir. Alıcı adı verilen elektronik cihaz da kulağın arka kısmından yerleştirilerek kafa tasına sabitlenir. Sonrasında ise açılan kesiler kapatılarak ameliyat tamamlanır.

İşitme Nasıl Gerçekleşir?

İşitme ve işitileni işleme aslında oldukça karmaşık bir süreçtir. Ses dalgaları dış kulaktan girerek kulak kanalından kulak zarına ilerler. Kulak zarı ses dalgaları ile titreyerek bu titreşimi orta kulak içerisinde yer alan küçük kemiklere aktarır. Bu kemikler örs, çekiç ve üzengidir.

Kemikler ses titreşimlerini güçlendirerek kokleaya gönderir. Şekil olarak salyangoza benzeyen bu yapının içerisi sıvı doludur. Ses dalgaları bu sıvıda dalgalanmalara yol açar ve dalgalanma basilar membranı ile sensör hücrelere iletilir. Kokleanın geniş ucundaki hücreler çocuk ağlaması gibi tiz sesleri merkezde yer alan hücreler ise köpek havlaması gibi bas seslerin duyulmasını sağlar.

Koklear İmplantlarla İşitme Nasıl Gerçekleşir?

İmplant takıldıktan sonra duyma, doğal duymadan çok daha farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun için implant takıldıktan sonra rehabilitasyon gerekmektedir. İmplantın başarılı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için ameliyatın kendisi kadar sonraki rehabilitasyon süreci de önemlidir. Rehabilitasyon ile konuşma ve günlük çevresel gürültüleri birbirinden ayırmak mümkün olmaktadır. Beynin seslerin ne anlama geldiğini anlaması için zamana ihtiyacı vardır. Bu süreç uyanıkken sürekli olarak konuşma işleyici takarak mümkün olmaktadır.

Koklear İmplantlar Ne Kadar Fayda Sağlar?

Koklear implantlar herkes için uygun değildir. Kulak içi sinirlerinde hasar olan kişilerde implantlar da yetersiz kalmaktadır. Ancak işitme cihazından istediği verimi alamayan ancak kulak içi sinirlerinde bir problemi olmayan kişiler için koklear implant önemli bir fayda sağlamaktadır. Özellikle ileri seviye işitme kaybı olan ya da hiç işitmesi olmayan kişiler için büyük fayda sağlamaktadır. Benzer bir şekilde doğuştan işitme kaybı olan çocuklarda da çocukların sesleri algılamasına yardımcı olur.

Koklear İmplant Ameliyatından Sonra Rehabilitasyon

Rehabilitasyon süreci çocuklar ve yetişkinler için farklı işlemektedir. Çocuklarda implant yerleştirildikten sonra ebeveynler ve çocuk ameliyat öncesinde iletişimde kullandıkları jest ve mimikleri kullanmaya devam ederler. Ancak sesli iletişim de eskiye göre daha yoğun olmaktadır. Yetişkinlerde ise rehabilitasyon programı genellikle konuşmayı anlamaya, dinlemeye ve iletişime yönelik yeni stratejiler geliştirme doğrultusunda planlanır.

Koklear İmplant Ameliyatı Sonuçları

Koklear ameliyat ile oldukça başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Ancak başarıdaki en önemli etmenlerden birisi de geçmişteki işitsel tecrübedir. Bununla beraber bebeklerde erken yaşta implant uygulaması ile elde edilen sonuçlar da genellikle daha başarılı olmaktadır. Bu noktada en önemlisi ameliyat sonrası rehabilitasyon sürecidir. 

Aşağıdaki formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak online randevu oluşturabilirsiniz.