Burun Estetiği
Rinoplasti olarak da bilinen burun estetiği burnun yeniden şekillendirilmesidir. Burunda meydana gelen bir yaralanma sonucu ya da doğuştan gelen şekil bozukluklarının giderilerek doğru bir şekilde nef..

Devamını Oku ->

Sizi Arayalım Formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede size dönüş yapacağız.

Rinoplasti olarak da bilinen burun estetiği burnun yeniden şekillendirilmesidir. Burunda meydana gelen bir yaralanma sonucu ya da doğuştan gelen şekil bozukluklarının giderilerek doğru bir şekilde nefes almayı sağlamaya yönelik yapılmaktadır. Burun fonksiyonlarının düzeltilmesi ve doğru bir nefes alıp verme ile yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Uyku kalitesinden, egzersiz verimine kadar hayatın birçok alanında önemli gelişmeler elde edilmektedir.

Rinoplasti operasyonları en çok tercih edilen estetik operasyonlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle ameliyat teknikleri oldukça gelişmiştir. Ayrıca gelişen teknolojiler ile burun ameliyatları daha kolay ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Rinoplasti ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de genellikle kısa ve konforlu olmaktadır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci sona erdiğinde burnun yeni şekli de ortaya çıkmaktadır. Ancak burnun son halini alması ve kalıcı şekline sahip olması yaklaşık 6 - 12 ayı bulabilmektedir. Burun ameliyatlarının etkisi kalıcıdır. Ameliyat sonrasında bir travma oluşmadığı sürece burun görünümünü korumaktadır.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Rinoplasti en yalın ifadeyle burnun şeklini düzeltmek ve gerektiği takdirde fonksiyonunu iyileştirmek için yapılmaktadır. Burun kemerini gidermek, burun köprüsünü düzleştirmek, burun ucunu yeniden şekillendirmek, burun deliklerinin daraltılması ya da genişletilmesi, yaralanma sonrasında düzeltme işlemi, hava geçişlerinin açılması ve burnun büyütülmesi veya küçültmesi yaygın rinoplasti türleri arasında yer almaktadır.

Gençlerin yüz gelişimi tamamlanana dek rinoplasti yaptırmaması gerekmektedir. Kızlarda bu gelişim yaklaşık 15 - 16 yaşlarında tamamlanır erkeklerde ise 16 - 17 yaşlara kadar gelişim devam eder. Diğer estetik operasyonlar gibi rinoplasti ameliyatları da 18 yaşından küçüklere yapılmamaktadır. Ancak burunda meydana gelen bir travma sonucunda burnun iyileştirilmesine yönelik tedavi amaçlı şekilde uygulanabilmektedir.

Rinoplasti ameliyatlarının sonuçları oldukça yüz güldürücü olmaktadır. Ameliyatın etkileri ortaya çıktığında hastalar daha dengeli bir yüz görünümüne sahip olmaktadır. Üstelik burun fonksiyonları da önemli seviyede iyileşmektedir. Hastalar ameliyat sonrasında iyileşme süreci sona erdiğinde çok daha rahat bir şekilde nefes alıp verebilmektedir. Bu iyileşme uyku kalitesinin artmasına da yardımcı olur. Birçok kişide doğuştan burunda şekil bozukluğu görülebilmektedir. Bu bozukluklar sadece rinoplasti ameliyatı ile giderilebilmektedir.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Rinoplasti uygulamaları genellikle genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu sayede hastalar işlem sırasında uyku haline girerler ve herhangi bir rahatsızlık hissetmezler.

Burun ameliyatları kapalı ya da açık şekilde yapılabilmektedir. Operasyon kapalı teknikle gerçekleştirilecekse ameliyat esnasında burun deliklerinden kesi açılır ve operasyon burun deliklerinin içerisinden gerçekleştirilir. Daha zorlu ameliyatlarda açık teknik tercih edilebilir ve tekniğin doğası gereği burun deliklerinin birleştiği burun tabanından da kesiler yapılabilmektedir. Columella adı verilen anatomik bölgeden kesi yapıldıktan sonra cildin kaldırılması ile burnun içerisinde yer alan kıkırdaklar ve kemikler yeniden şekillendirilerek ameliyat tamamlanmaktadır.

Açık ya da kapalı tekniklerin kullanımı hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Yapılacak olan işlem ve hastanın burnunun durumuna göre ameliyat planlaması aşamasında ameliyatın açık mı yoksa kapalı mı yapılacağına karar verilmektedir. Ameliyat genellikle burun delikleri arasında alt taraftan açılan kesiden yapılmaktadır. Buradan girilerek burun içerisinde yer alan kemikler ve kıkırdaklar yeniden şekillendirilir.

Burun yapısına bağlı olarak ne kadar kemik ve kıkırdak dokunun çıkarılacağı ya da ekleneceği değişiklik göstermektedir. Burun içi dokuların yetersiz olduğu durumlarda kulak ya da kaburga gibi vücudun farklı yerlerinden doku transfer edilebilmektedir. Burnun iki tarafı arasında septum adı verilen duvarın ya da deviasyon adı verilen eğriliğin olması gibi durumlarda rinoplasti esnasında düzeltilebilmektedir. Rinoplastinin süresi de yapılacak olan işleme ve uygulanacak olan tekniğe göre değişiklik gösterir.

Burun Estetiği Kime Uygulanır?

Rinoplasti burun şeklini iyileştirmek isteyen ve genel sağlık durumu uygun olan kişilere yapılabilmektedir. Burun görünümünden memnun olmayan kişiler rinoplasti ile daha uyumlu ve çekici bir görünüme sahip olabilmektedir. Bununla beraber burnunda şekil bozukluğu olan kişiler de rinoplasti için ideal adaylar arasında yer almaktadır.

Kişilerin yüz gelişimi tamamlanmış ve genel sağlık durumunun da iyi olması gerekmektedir. Rinoplasti yaptıracak olan kişilerin gerçekçi beklentiler içerisinde olması önemlidir. Ameliyat sonrasında mümkün olduğunca doğal bir görünüm elde edilmelidir. Ayrıca burnun yeni şeklinin yüz proporsiyonu ile uyumlu olması gerekir. Bu nedenle ameliyat sonucundan gerçekçi beklentileri olmayan hastalara rinoplasti ameliyatı tavsiye edilmemektedir.

Burun Estetiği Öncesi Hazırlık

Rinoplasti ameliyatından önce planlama aşaması bulunmaktadır. Bu aşamada burun ameliyatında ne yapılacağı, hangi tekniklerin kullanılacağı ve ameliyat sonrasında nasıl bir burun görünümü elde edileceği belirlenmektedir. Hazırlık aşamasında hastanın detaylı hastalık öyküsü alınır. Kan tahlili gibi tahliller ve fiziksel muayene gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında nasıl bir görünüm elde edileceğini görsel olarak planlayabilmek için hastanın yüzünün farklı yönlerden fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir.

Sonrasında bu fotoğraflar bilgisayar ortamında işlenerek ameliyat öncesi görünüm ve sonrasında meydana gelecek görünüm gösterilebilmektedir. Bazı durumlarda yüzün diğer bölgelerinde de ufak tefek değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Örneğin çenesi küçük olan kişilerde çene estetiği ile çenenin büyütülmesi mümkün olmaktadır. Çenenin küçük olması burnun normalden daha büyük gözükmesine yol açmaktadır. Bu nedenle yapılması gereken ek işlemler de planlama aşamasında değerlendirilir.

Burun Estetiği Sonrasında Bilinmesi Gerekenler

Rinoplasti ameliyatlarında genellikle hastalar aynı gün taburcu edilmektedir. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için ameliyat sonrasında hastayla ilgilenecek ve hastayı evine götürecek bir refakatçinin bulunması gerekmektedir. Aspirin ya da ibuprofen ilaçlarından bir süre uzak durmak gerekmektedir. Bu ilaçlar kanamanın artmasına yol açabilmektedir. Sadece ameliyat gerçekleştirilen hekim tarafından önerilen ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Sigara kullanan hastaların ise burun ameliyatından sonra sigara kullanımını bırakması ya da ara vermesi gerekir. Sigara dumanı burnun iyileşmesi geciktirir. Ayrıca ameliyat yaralarının daha kolay enfeksiyon kapmasına yol açar. Ameliyat sonrasında da banyo yaparken bölgenin ıslanmamasına özen göstermek gerekmektedir. Bir süre boyunca başın yıkanmaması tavsiye edilir.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?

Rinoplasti ameliyatı farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilebilmektedir. Kişinin burnun görünüşünden memnun olmaması ve burnun yüzü oluşturan göz çevresi, ağız ya da elmacık kemikleri gibi diğer elementler ile uyumlu olmaması burun estetiği nedenleri arasında yer almaktadır. Burunda meydana gelen travmalar sonucunda da rinoplasti yapılabilmektedir.

Yaralanma sonucu meydana gelen deformasyonun giderilmesi ve burnun eski haline getirilmesi için bu ameliyatın yapılması şarttır. Bazı kişilerde ise burun deformasyonu doğuştan gelmektedir. Bu deformasyonlar kişinin nefes almasını zorlaştırır. Bu aynı zamanda kişilerin koku alma duyusunun da olumsuz etkilenmesine yol açar. Deformasyonların giderilebilmesi ve kişinin sağlıklı bir şekilde nefes alabilmesi için rinoplasti ameliyatlarından yararlanılmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Rinoplasti ameliyatları kapalı ve açık olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Açık ameliyatlarda burun bölgesine dış kısımdan da kesi yapılmaktadır. Genellikle ameliyatta düzeltilmesi gereken çok fazla anatomik unsur olduğunda açık ameliyat tercih edilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile ameliyat tekniklerinin ilerlemesi sayesinde birçok durumda kapalı ameliyat yapılabilmektedir.

Kapalı ameliyatlarda dışarıdan bakıldığında yara izi gözükmemektedir. Ayrıca kapalı ameliyatların iyileşme süreci açık ameliyatlara göre daha kısa ve konforlu geçmektedir. Bu nedenle ilk olarak kapalı burun ameliyatları tercih edilmektedir. Ancak bu mümkün olmadığında açık rinoplasti yapılmaktadır. Açık rinoplasti ameliyatının sonucu da oldukça başarılı olmaktadır. Tek fark ameliyatın uygulanış şeklidir.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nedir?

Hastaların burun ameliyatı sonrasında yatakta dinlenmesi gerekmektedir. Bu esnada başın dik olması ve göğüs bölgesinden yukarda tutulmasına dikkat edilmelidir. Burun içerisinde meydana gelen şişlik ve yerleştirilen tampon yüzünden tıkanıklık olması normaldir. Burun içerisinde yerleştirilen sargı ya da tampon genellikle ameliyattan bir hafta sonra alınır. Ameliyattan ya da tampon alındıktan birkaç gün sonra burunda hafif kanama ya da burun akıntısı olması son derece normaldir. Şişlik ve kanama riskini minimuma indirmek için ameliyat sonrasında doktorun tavsiyelerini dinlemek önemlidir.

İyileşme döneminde vücuda yük bindirecek aktivitelerden uzak durmak, diş fırçalarken dikkatli olmak, bir süre duş almamak dikkat edilmesi gerekenlerden bazılarıdır. Ameliyat sonrasında yaklaşık dört hafta boyunca gözlük takmamak gerekmektedir.

Rinoplasti sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisi de dışarı çıkarken güneş kremi sürmeye dikkat etmektir. Bölgenin çok fazla güneş ışınlarına maruz kalması kalıcı renk değişikliklerine yol açabilmektedir. Ameliyattan sonra bir süre göz altında ve yanak çevresinde renk değişimi meydana gelmesi de normaldir. Bu renk değişimi zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Sıkça Sorulan Sorular

Burun Estetiğinde Burun İçi Tampon Konulur Mu?

Burun estetiği uygulamalarının büyük bir kısmında burun içi tampon kullanılmaktadır. Bunun en büyük nedeni ameliyatın gerçekleştirildiği yerde kan pıhtısı oluşmasını engellemektir. Ameliyat bölgesinde kan pıhtısı birikmesi burnun şişmesine yol açabilmektedir.

Burun Estetiği Hastası Ne Zaman Taburcu Olur?

Burun estetiği operasyonu sonrasında hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Ancak bazı operasyonlarda hastaların bir gün kadar hastanede kalması gerekebilmektedir. Bu durum yapılan operasyona ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Ameliyat Sorası Çok Ağrı Olur mu? Morluk ya da Şişlik Olur mu?

Her ameliyat sonrasında olduğu gibi burun estetiği sonrasında da ameliyat bölgesinde şişlik ve morluk olması son derece normaldir. Ayrıca ameliyat bölgesi iyileşirken ağrı da meydana gelir. Bu ağrıları uzman hekimin önereceği ağrı kesiciler ile kontrol altına almak son derece kolaydır. Morluk ya da şişlikler ise bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar.

Ameliyat İçin Yaş Sınırı Var mı?

Estetik operasyonlar için hastaların fiziksel gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Burun estetiği ameliyat diğer estetik operasyonlar gibi 18 yaşından önce yapılması önerilmeyen bir ameliyat türüdür. Ancak bir travma sonucunda burunda meydana gelen hasarların düzeltilmesi için ameliyat yapılması gerekebilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyat Fiyatları Nedir?

Burun estetiği ameliyatları ve bu ameliyatlarda kullanılan tekniklere göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Ameliyatın planlama aşamasında daha doğru bir fiyat belirlemek mümkün olmaktadır.

Burun Estetiğinde Yüz Analizi Neden Gereklidir?

Burun estetiği uygulamalarının en önemli iki amacı burnun işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlayarak sağlıklı nefes almayı elde etmek ve doğal bir görünüm sağlamaktadır. Burnun ameliyat sonrasında dudak, çene, göz çevresi ve elmacık kemikleri gibi yüzü oluşturan diğer elemanlar ile uyumlu olması ve doğal gözükmesi için yüz analizi gerekmektedir.

Burun Estetiği Operasyonunu Sigorta Karşılıyor Mu?

Sadece bir kaza ya da hastalık sonucu burunda meydana gelen deformasyonların giderilmesi için yapılan burun ameliyatları sigorta tarafından karşılanmaktadır. Estetik amaçlı yapılan ameliyatlar sigorta tarafından karşılanmamaktadır. 

Aşağıdaki formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak online randevu oluşturabilirsiniz.