Devamını Oku ->
Ağız ve boğazın orta bölümünde meydana gelen kanser türlerine oral ya da ağız içi kanser adı verilmektedir. Ağız içerisinde dilde, damakta, yanakların iç kısmında, ağız zemininde ya da boğazda kanser meydana gelebilmektedir. Dil kanseri de ağız kanseri türleri arasında yer almaktadır. Üstelik bu kanser türü, ağız içi kanser türleri arasında en sık görülenlerden birisidir. Birçok kişide dilin yüzeyinde kanserli hüre meydana gelebilmektedir.
Dil Kanseri Nedir?
Dilde kanserli hücrelerinin oluşması sonucunda çeşitli lezyonlar ve tümörler meydana gelmektedir. Bu kanser dilin ön tarafında meydana geldiğinde oral dil kanserinin göstergesidir. Arka tarafta dilin bittiği yerde meydana geldiğinde boğaz kanseri ya da orofaringeal kanser olarak da bilinmektedir. Bu kanser türü genellikle yetişkinler arasında daha sık olarak görülmektedir. Çocuklarda ise oldukça nadir görülen bir kanser türüdür.
Dil Kanseri Tanısı
Kanser tanısının konabilmesi için hastadan hastalık öyküsü alınmaktadır. Teşhisin konabilmesi için ağız ve boğaz bölgesinde MR ya da bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme yapılması gerekir. Tümörün büyüdüğünü kontrol etmek ya da organdaki aşırı aktiviteyi görüntülemek içni PET taramasından da yararlanılmaktadır. Kesin tanının konulması için biyopsi uygulaması da yapılabilmektedir.
Dil Kanseri Tedavisi
Dil kanserinin başlıca tedavi yöntemi ameliyatla tümörün alınmasıdır. Tümörün çok büyük olması durumunda boyunda bulunan lenf düğümlerine sıçrayabilmektedir. Böyle bir durum meydana geldiğinde tümör ile beraber lenf düğümlerinin de alınması gerekmektedir. Kanserin evresine göre radyoterapi, kemoterapi ya da bazı durumlarda her iki yönteminde kombine bir şekilde uygulanması gerekebilmektedir. Ayrıca ameliyattan sonra da vücudun diğer bölümlerine yayılan tümörlerin yok edilebilmesi için kemoterapi ya da radyoterapiden yararlanılabilmektedir.
Dil Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kanserin ilk evrelerinde özellikle dilin arka kısmında meydana gelen kanserlerde herhangi bir belirti görülmemektedir. En sık görülen belirti dilin sürekli olarak ağrıması ve çok kolay bir şekilde kanayabilmesidir. Bununla beraber dilin üzerinde kızarıklık ya da beyazlık, dilde ülser meydana gelmesi, yutkunmada zorlanma, ağızda hissizlik, geçmeyen boğaz ağrısı, görünen bir sebebi olmadan dilin kanaması ve dilde geçmeyen kitle meydana gelmesi diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Dil Kanseri Nedenleri
Dilde kanser riskini artıran nedenlerin başında alkol ve sigara tüketimi gelmektedir. Tütün ürünleri kullanan kişilerde dilde kanser oluşumu daha sık rastlanmaktadır. Bunun dışında cinsel yolla bulaşan HPV virüsü, genetik yatkınlık, daha önce özellikle skuamöz hücreli karsinom görülmesi, kötü beslenme ve ağız hijyeninin yetersiz olması en sık görülen nedenler arasında yer almaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Dil Kanserinin Hayati Tehlikesi Var Mıdır?
Dil kanserinin, ağız kanserleri ile birlikte en tehlikeli kanser türleri arasında yer aldığı bilinmektedir. Tedavi edilmediği takdirde diğer organlara da sıçrayarak ciddi derecede hayati tehlikeye yol açmaktadır.
Dil Kanseri Nerede Olur?
Dilde kanser dilin yüzeyinde bulunan skuamöz hücrelerde meydana gelmektedir. İlk başta çok kolay bir şekilde dilde meydana gelen diğer yaralar ile karıştırılabilmektedir. Ancak bu yaralar bir süre sonra iyileşerek kendiliğinden ortadan kaybolurken kanserde böyle bir durum meydana gelmez.
Dil Kanseri Kimlerde Görülür?
Dilde kanser oluşumu hemen hemen herkeste meydana gelebilmektedir. Ancak sigara ve alkol tüketen kişilerde görülme riski önemli ölçüde artmaktadır.
Dil Kanseri Acır Mı?
Kanserin belirtileri arasında belirtileri arasında ağız içerisinde, dilde ve boğazda ağrı da yer almaktadır. Bu nedenle dil kanseri için acılı bir rahatsızlıktır demek mümkün olmaktadır.