Devamını Oku ->
Otoskleroz orta kulakta aşırı kemik büyümesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle duyma kaybına yol açar. Bazı kişilerde baş dönmesi, kulak çınlaması ve denge problemlerine de yol açabilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında duymaya yardımcı olan ekipmanların kullanılması ve ameliyat yer almaktadır. En yaygın görülen belirtisi duyma kaybıdır. Ancak bu rahatsızlığa bağlı olan duyma kaybı bir anda gelişmez.
Zaman içerisinde duyma kaybı yavaş yavaş ilerler. Hastalar genellikle fısıldamaları ya da düşük sesi algılayamamaya başlar. Genellikle her iki kulakta meydana gelmektedir. Yaklaşık olarak vakaların %10 - 15’inde tek taraflı görülmektedir. Yaygın olarak görülen duyma kaybına ek olarak otoskleroz bazı kişilerde vertigoya da neden olabilmektedir. Otosklerozu olan hastaların ortak noktalarından birisi de çok sessiz konuşmalarıdır. Çünkü bu kişilere kendi sesleri çok yüksek gelmektedir. Bu problem orta kulakta en yaygın görülen mekanik duyma kaybı nedenleri arasında yer almaktadır.
Orta Kulak Kireçlenmesi Nedir?
Orta kulak kireçlenmesi, duyma problemine yol açan bir sağlık problemidir. Otosklerozu oluşturan “oto” kelimesi kulağı ve “skleroz” kelimesi ise vücut dokusunun anormal şekilde sertleşmesini ifade eder. Orta kurak kireçlenmesi, orta kulakta yer alan kemiklerin yeniden şekillenmesi ya da büyümesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Mevcut kemik yapısı sürekli olarak kendisini yeniler. Bu nedenle kemik sürekli yeniden şekillenir. Kireçlenme meydana geldiğinde kemiğin yeniden şekillenmesi sırasında ortaya çıkan düzensizleşme ses dalgalarının ilerlemesine engel olur. Bu nedenle orta kulak kireçlenmesi meydana gelen kişileride orta ya da ileri seviyede duyma kaybı meydana gelmektedir.
Duymanın tamamen kaybedilmesi ise çok nadir olarak görülmektedir. Kulağın derinlerinde gelen ses dalgalarını güçlendiren üç küçük kemik bulunmaktadır. Bu ses dalgaları daha sonra kokleaya gönderilir. Ses dalgaları burada sinyallere çevrilerek beyne iletilir. Orta kulakta bulunan üçgen şeklindeki küçük üzengi kemiğinin etrafında yer alan kemik dokusuyla kaynaşması sonucunda orta kulak kireçlenmesi ortaya çıkar. Sonuç olarak ise ses sağlıklı bir şekilde iletilemez.
Otoskleroz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Otosklerozun tedavisi aslında hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. İşitme kaybının çok ileri olmadığı durumlarda işitme cihazları kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale ile işitmeyi iyileştirmek mümkün olmaktadır. Orta kulak kireçlenmesi için yapılan ameliyata stapedektomi adı verilmektedir. Bu ameliyatta orta kulağa bir protez yerleştirilir. Yerleştirilen protez üzengiyi bypass ederek ses dalgalarının iç kulağa kadar ilerlemesini sağlar.
Bu şekilde işitmede iyileşme elde edilmektedir. Orta kulak kireçlenmesinin her iki kulakta meydana gelmesi durumunda ise ilk ameliyat ilk olarak bir kulağa uygulanır. Bu uygulamadan sonra diğer kulağın ameliyatı için hastaların yaklaşık 6 ay kadar beklemesi gerekmektedir. Her operasyonda olduğu gibi stapedektomi ameliyatının da kendine has bazı riskleri bulunmaktadır. Diğer taraftan başarı şansı oldukça yüksektir. Orta kulak kireçlenmesi olan hastalarda stapedektomi ile başarılı olma şansı %90 civarındadır.
Otoskleroza Bağlı İşitme Kaybı
Orta kulak kireçlenmesine bağlı olarak gelişen işitme kaybı zaman içerisinde ilerlemektedir. Bu nedenle ilk başta hastalar bu durumun farkına varamamaktadır. Genellikle işitme orta ve ileri şiddette olmaktadır. Duyma tamamen çok nadir olarak kaybedilmektedir. Hafif seviye duyma kaybının olduğu durumlarda hastalar işitme cihazları ile gündelik hayatlarına devam edebilmektedir.
Duyma kaybı genellikle her iki kulakta da meydana gelmektedir. Ancak tek kulakta işitme kaybının olduğu durumlara da rastlanmaktadır. Orta kulak kireçlenmesine bağlı işitme kaybı riski yaş ilerledikçe artmaktadır. Orta kulak kireçlenmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülmektedir. Ancak henüz tam olarak nedeni bilinmese de hamile kadınlarda orta kulak kireçlenmesine bağlı duyma kaybı, erkeklere ya da hamile olmayan kadınlara göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.